Novinky

NEREZ sa vracia na scénu s novým albumom a speváčkou. Pod názvom NEREZ & Lucia pokrstí v Bratislave album „Zlom“!

Legendárna kapela NEREZ sa vracia na scénu s novým albumom. Až teraz, po dlhých rokoch, sa totiž skupine podarilo nájsť dôstojnú náhradu za speváčku Zuzanu Navarovú. Lucia Šoralová si s hudobníkmi Zdeňkom Vrešťálom a Vítom Sázavským dokonale „sadla“ a splnila si svoj detský sen. V tomto zložení ožívajú nádherné NEREZ-ácke skladby plné hlbokých posolstiev, ale čo je dôležité, znovu ožíva tvorivý trojuholník – tentokrát v zložení Vřešťál / Šoralová / Sázavský. Kapela  nedávno  vydala CD „Zlom“. Je na ňom 12 piesní, z toho 10 noviniek a 2 staršie, nikdy nevydané odkazy na starý NEREZ. Krst je spojený so zatiaľ jediným koncertom na Slovensku, 24. apríla v Ateliéri Babylon v Bratislave.

18.02.2019

Tak toto poteší každého nadšenca kvalitnej hudby! Slávna kapela NEREZ naberá nový dych a vracia sa na scénu. Za Zuzanu Navarovú roky nemala adekvátnu náhradu. Zmenila to až slovenská speváčka žijúca v Prahe Lucia Šoralová.

„Dlho sme váhali, či niekedy ešte obnovíme NEREZ, pretože Zuzana Navarová je nenahraditeľná. Po jej odchode z kapely sme založili nový projekt Neřež a občas sme pár piesní NEREZ-u zahrali aj so speváčkami schopnými zhostiť sa Zuzaniných vokálnych partov so cťou, napríklad s Klárou Vytiskovou, Máriou Rottrovou alebo s Katkou Koščovou, ale až Lucia nás presvedčila o tom, že dokáže doplniť onen chýbajúci tretí vrchol tvorivého trojuholníku,“ vraví spevák a textár kapely Zdeněk Vrešťál.

„NEREZ počúvam od svojich jedenástich rokov. Mama ma raz vzala so sebou na stretnutie klubu mladých slovenských básnikov. Bolo to v Trnave, v dome jednej z mladých poetiek, dnes našej spoločnej kamarátky. Tam som prvýkrát videla, alebo skôr nevidela, cez hustý dym skutočné “umelecké hemženie”.  Cez všadeprítomnú vzrušenú vravu ku mne doľahla akási hudba. Hudba, ktorá mi učarovala navždy. Chcelo sa mi smiať a plakať zároveň. Odvtedy sa mi piesne NEREZ-u viažu k mnohým životným zážitkom a situáciám,“ vraví nadšená Lucia Šoralová.

Súčasný NEREZ teda obnovujú dvaja zakladajúci členovia Vít Sázavský a Zdeněk Vrešťál spolu s Luckou. O to, že ich hudba bude skutočným zážitkom sa starajú aj ďalší vynikajúci muzikanti – francúzsky kontrabasista Grégoire Brun, hráč na akordeón a saxofón David Lomič a multiinštrumentalista Róbert Fischmann.

„Máme v kapele niekoľko špičkových hudobníkov, na ktorých sa môžeme úplne spoľahnúť. Greg je oporou, drží rytmus a prekvapuje neobvyklým vedením basových liniek, čo bol aj jeden z charakteristických rysov pôvodného NEREZ-u. David je harmonikár, od ktorého môžete čakať špičkové sóla a rytmizujúci sprievod. Róbert zas zahrá na všetky druhy fláut a píšťal, na klavíri, klávesy a unikátnu biciu súpravu. Niekedy sa zdá, že má šesť rúk. Je nás šesť, všetci spievame a väčšina z nás hrá na niekoľko hudobných nástrojov. Naše zvukové možnosti sú vlastne neobmedzené! Spievame po česky, po slovensky, po hebrejsky, srbochorvátsky, aj v rómštine,“ dodáva spevák a gitarista Vít Sázavský.

Obnovený NEREZ vydáva nový album s príznačným názvom „Zlom“. Je na ňom 12 piesní, z toho 10 noviniek a dve staršie skladby. Okrem autorského tandemu Vřešťál / Šoralová, tam poslucháči nájdu aj zhudobnenú báseň Vítězslava Nezvala, balkánsku rómsku ľudovú pieseň, pieseň od Ondřeje Soukupa, aj text od Silvie Kaščákovej.

„Album sme nahrávali od jari 2018 v štúdiu Ondřeja Soukupa EVOO. Štýlovo je veľmi pestrý a pritom kompaktný. Nájdete na ňom čardáš, folkovú baladu, popovú skladbu, šansón aj klezmer. Pesničky prirodzene nadväzujú na zvuk pôvodného NEREZ-u, ktorý sa nikdy neriadil „škatuľkami“. Vnímame to ako novú etapu života skupiny, ktorá síce 25 rokov nekoncertovala, ale ktorej piesne sme občas hrali. Loď pláva ďalej a máme nové plachty,“ uzatvára Zdeněk Vrešťál.

Album vychádza na klasickom CD nosiči aj na vinyle. Kapela ho pokrstí na koncerte v bratislavskom klube Ateliér Babylon, kde zahrá nielen skladby z nového albumu „Zlom“, ale aj hity starého NEREZ-u ako je „Javor“, „Do posledního dechu“, „Kočky“, „Já s tebou žít nebudu“ alebo „Kytička“. Lístky sa dajú kúpiť v sieti Predpredaj.sk (https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/nerez-lucia-2019-04-24/)

 

NEREZ & LUCIA

24.04.2019 19:00

Ateliér Babylon, Námestie SNP 14, 811 06 Bratislava