Novinky

Inekafe pokrstí album v lietadle nad Vysokými Tatrami

Už o pár dní, 14. novembra, sa na trh dostane očakávaný album Právo na šťastie od bratislavskej skupiny Inekafe. Krst albumu prebehne spôsobom, aký na Slovensku nemá obdobu. Keďže frontman Vratko Rohoň je profesionálnym pilotom, rozhodol sa svoje dve vášne - hudbu a lietanie - spojiť. Album bude 24. novembra pokrstený nad Tatrami vo výške 11 300 m nad morom na palube lietadla Boeing 737, ktoré bude spevák pilotovať. 

20.01.2012

Cestujúcimi tohto výnimočného VIP letu budú okrem členov kapely a palubného personálu novinári a samozrejme aj fanúšikovia skupiny. Podľa manažmentu Inekafe bude na krst pozvaných približne 72 novinárov a fotografov a rovnaký počet fanúšikov. V predaji je totiž 72 špeciálnych leteniek v cene 89 €, ktoré sa dajú od dnes (4.11.) zakúpiť prostredníctvom oficiálnej stránky www.inekafe.sk.

Majitelia vstupeniek dostanú s letenkou aj presné inštrukcie, časový harmonogram a rôzne zaujímavosti týkajúce tejto výnimočnej akcie. Lietadlo typu Boeing 737-300 slovenskej charterovej leteckej spoločnosti Air Explore, ktorej je Vratko Rohoň zamestnancom, spolu so 144 cestujúcimi na palube a vzletovou hmotnosťou 52 ton odštartuje z letiska M. R. Štefánika v Bratislave približne o 14:00 a naberie kurz smer Vysoké Tatry, pričom dvakrát preletí ponad Nitru, Sliač a Poprad.

Pred dosiahnutím polohy rádionavigačného majáka Poprad – Tatry (cca 26 min po štarte z BA), ktorý bude zároveň aj otočným bodom na trati, prebehne samotný akt krstu albumu vzduchom z výšky 11 kilometrov nad morom. Potom sa stroj otočí o 180 stupňov a naletí svoju spiatočnú trať smerom naspäť do Bratislavy. Približne o 15:00 lietadlo pristane opäť na bratislavskom letisku. Po pristátí bude fanúšikom umožnené sa odfotografovať s členmi kapely priamo pri lietadle, ktoré bude okrem loga leteckej spoločnosti na tento deň označené aj logom Inekafe. Na pasažierov letu čaká večer aj špeciálna VIP party v Hopkirku (budova YMCA), ktorou bude slávnostný krstný deň s kapelou Inekafe pokračovať.

Nový album Právo na šťastie vychádza 14. novembra po ôsmych rokoch od vydania zatiaľ posledného štúdiového albumu Bez udania dôvodu. (2003). Aktuálnym, v poradí už tretím singlom z albumu je skladba Špinavé objatie, ku ktorej sa točí aj nový videoklip. Okrem vlastných skladieb Inekafe sa na nahrávke objaví aj coververzia piesne Keď sa všetci zjednotíme od slovenskej punkovej legendy Zóna A. Veľké turné k novému albumu sa uskutoční vo februári 2012 v šiestich slovenských a šiestich českých mestách. Termíny budú zverejnené koncom novembra. Najbližšie turné po Právo na šťastie Tour 2012 sa podľa manažéra skupiny Romana Fecka bude konať až o tri roky v roku 2015 pri príležitosti osláv 20. výročia vzniku kapely.

Pred samotným turné odohrá skupina ešte tento rok dva špeciálne koncerty, na ktorých taktiež pokrstí svoj nový album. Prvý koncert sa uskutoční 16. decembra v Brezne v rámci festivalu Fun Fest Brezno 2011 v Aréne Brezno (vstupenky sú už v predaji v sieti Ticketportal), druhý koncert je na pláne 17. decembra v českom Olomouci v U-klube (vstupenky od 7.11. na Ticketportal.cz). "Pre tieto dve mestá sme sa rozhodli preto, lebo v rámci turné by sme sa do nich nedostali a geograficky presne zahrňujú územia, kam sa budúci rok nedostaneme ani v rámci festivalovej sezóny," vysvetľuje výber miest pre tohtoročné zimné koncerty Roman Fecko.

Skupina Inekafe od svojho minuloročného oficiálneho návratu na hudobnú scénu odohrala jedno veľké a mimoriadne úspešné česko-slovenské turné Inekafe Tour 2011. Počas letných sezón 2010 a 2011 ich fanúšikovia mohli vidieť aj na letných festivaloch v oboch krajinách.