Novinky

Klaudia, Lucia, v daždi zvliekam vás, spieva O.B.D. v novej skladbe „Púpavy“!

Kapela O.B.D. predstavuje nový melancholický singel „Púpavy“. Je to zhudobnená báseň lídra O.B.D. Romana Galvánka z jeho zbierky „Moje vydané a nevídané veci“. Ide o intímnu spoveď hudobníka a básnika, ktorý k skladbe zložil aj hudbu. Refrény mu tentoraz napísal Bronislav Dobrota. Pieseň spoluprodukoval hudobník Tomáš Sloboda, ktorý „Púpavy“ označil za inteligentný love song, akých je na slovenskej hudobnej scéne málo. Singel sa nachádza na ostatnom albume Orchestra Bronislava Dobrotu „Stereo“, ktorým chalani potešili fanúšikov po dlhých desiatich rokoch. 

24.11.2016

Skupina O.B.D. má ďalší nádherný singel z nového albumu „Stereo“. Pieseň „Púpavy“ je výnimočná, pretože je to pomalá skladba s melancholickou melódiou. Aj jej text je unikátny.

„Je to vlastne moja zhudobnená báseň, ktorá vyšla v zbierke „Moje vydané a nevídané veci“. Vznikla na Palisádach v Bratislave, keď som raz kosil trávnik na záhrade pri dome mojej priateľky. Bolo krásne slnečné počasie a ako som tak išiel s kosačkou, naraz som stínal hlávky púpav. Prišlo mi ich ľúto a napadla mi taká metafora, že keď je niekto u nás krásny, krajší ako ostatní, tak mu vlastne treba odpíliť hlavu,“ vraví textár a skladateľ O.B.D. Roman „Galo“ Galvánek.

Hudbu k skladbe „Púpavy“ tak ako pri iných piesňach zložil Galo, no refrény tentoraz napísal Bronislav Dobrota. Roman v pesničke ospevuje svoje dve kamarátky, Klaudiu a Luciu. Skladbu, podobne, ako ďalšie tri z albumu „Stereo“ spoluprodukoval hudobník Tomáš Sloboda.  

„Priznám sa, že pesnička „Púpavy“ je jednou z mojich najobľúbenejších. Takýchto inteligentných love songov je na slovenskej hudobnej scéne veľmi málo. Myslím si, že Galo je veľmi dobrý textár a keď si tie slová človek trochu preštuduje, zistí, že žije veľmi pestrým životom. Roman v piesni odhaľuje pomerne veľa zo svojho súkromia, čo mne osobne imponuje. Mám rád, ak autor spieva o veciach, ktoré sám zažíva a prežíva. To si veľmi cením,“ vyznal sa Tomáš Sloboda.

„Púpavy“ sú jednou z 11-tich nových skladieb z ostatného albumu O.B.D. „Stereo“, ktorý chalani vydali po dlhých desiatich rokoch. Podľa fanúšikov aj odborníkov sa však oplatilo čakať. 

„Podľa mňa je to určite veľmi príjemný album. Som rád, že kapela O.B.D. nestratila šťavu, naopak, mám pocit, že tam je cítiť obrovská chuť hrať a radosť z toho, že to funguje. Album je celý hraný naživo. Ak niečo takéto vznikne, treba to vyzdvihnúť. Najmä, ak album nestráca na kvalite a šťavnatosti,“ uzatvára Tomáš Sloboda.

Nový singel „Púpavy“, ako aj ostatné z nového albumu už O.B.D. hrali na niekoľkých živých koncertoch a z reakcií fanúšikov je jasné, že skladba bude čoskoro hitom. Chalani sa tešia, ako ju zaspievajú na Vianočných trhoch v Bratislave, no najmä na koncerte v jedinečnom hudobnom klube Flame Music Bar, presne o polnoci na Vianoce.

Orchester Bronislava Dobrotu vznikol v roku 1993. O rok na to súťažil v Marlboro Rock-In a umiestnil sa na 3. mieste. Hneď po súťaži chalani v PKO podpísali zmluvu s Universal Music Group na tri albumy. V roku 1995 získala O.B.D. dve ceny Zväzu autorov a interpretov populárnej hudby, ktoré bývajú označované aj ako slovenské Grammy, cenu za najlepšiu pieseň „Komáre“ a cenu za Objav roka. Na konte má aj cenu za najhranejšiu pieseň v slovenských rádiách. Najväčšie hity kapely sú „Komáre“, „Biely strom“, „Džadžuli Dža“, „Zmoknutý vták“ či „Slnečný deň“. Skupina má na konte už 5 albumov, z toho jednu výberovku. V súčasnosti funguje v pôvodnom zložení: Martin Valihora, Roman Galvánek, Bronislav Dobrota, Richard Šimurka a hostia, medzi nimi Silvo Sališ, Juraj Majer, Marek Žilinec, Oliver Ďurčo a Marián Jaslovský. Na novom albume znejú aj krásne posledné tóny od trumpetistu Martina Ďurdinu, ktorý tragicky zahynul. Všetky informácie o kapele sa dozviete na https://www.facebook.com/O.B.D.official/?fref=ts